Verkeerswijzer Groningen houdt grote snelheidsactie op vijftig plekken in de provincie

Groningen/ Haren – Verkeerswijzer Groningen gaat van 1 t/m 15 juni op vijftig plekken in de provincie lasergunacties houden. De snelheidsmetingen vinden voornamelijk plaats in de bebouwde kom.

Binnen elke gemeente wordt op minstens vier locaties gemeten en elke dag komt een andere gemeente aan bod. De actie is bedoeld om automobilisten op een ludieke manier op hun snelheidsgedrag te wijzen. Er wordt niet bekeurd.

 

De acties worden uitgevoerd door Veilig Verkeer Nederland (VVN) en waar mogelijk met bewoners. Een persoon bedient de lasergun, de tweede noteert de snelheid en de derde staat verderop met een bord om de automobilist op de snelheid te wijzen. De verwachting is dat er zo’n 8000 voertuigen worden gemeten.

Remweg

Veel mensen realiseren zich niet dat snelheid van grote invloed is op de remweg. Je hebt namelijk al een reactietijd van één seconde. Hoe harder je rijdt, hoe groter de afstand die je aflegt voor je daadwerkelijk begint te remmen. Waar je bij dertig kilometer per uur al stil zou staan, moet je bij vijftig nog beginnen met remmen. Steekt er plotseling een kind over, dan is de kans groot dat je die bij vijftig kilometer per uur raakt, terwijl je dat bij dertig had kunnen voorkomen. Daarom is het zo belangrijk om je aan de maximum snelheid te houden.

Snelheidscampagne

Juni is traditiegetrouw de maand om extra aandacht te vragen voor snelheid in het verkeer. De snelheidscampagne bestaat dit jaar uit onder andere posters langs de wegen, een social mediacampagne en verschillende acties op straat. Verkeerswijzer Groningen voert deze, en andere verkeersveiligheidscampagnes, in samenwerking met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat uit.

Over Verkeerswijzer Groningen

Verkeerswijzer Groningen is een initiatief van de gezamenlijke overheden in de provincie Groningen. Onder deze naam organiseren zij verkeersveiligheidscampagnes en educatie-activiteiten om het aantal verkeersslachtoffers verder terug te dringen.