Grip1: Telescoopkraan valt om achter Ikea in Stad, mogelijk gasleiding geraakt

Groningen – Aan de achterzijde van woonwarenhuis IKEA is dinsdagmiddag een grote telescoopkraan omgevallen. Voor zover bekend raakte niemand gewond door het omvallen van de kraan. Ook de bestuurder van het voertuig lijkt met de schrik te zijn vrijgekomen. De straat naast het woonwarenhuis, de Agunnarydweg, is afgesloten voor verkeer.

Klanten binnen de IKEA hoorden een enorme dreun, toen het gevaarte op de weg viel. “Het leek net een aardbeving”, aldus één van de getuigen. “Toen we buiten kwamen, zagen we het enorme gevaarte over de weg liggen.”

Hoe de bouwkraan om heeft kunnen vallen, is niet bekend. Volgens omstanders stond de kraan nog niet helemaal opgesteld zoals het hoort, toen het gevaarte omviel.

Een deel van de kraan is mogelijk op een gasleiding gevallen. Omdat men lastig bij deze gasleiding kan komen en de hulpdiensten eerst willen onderzoek wat de schade is aan deze leiding, schaalden de hulpdiensten op naar GRIP-1. Meerdere diensten, waaronder ook netbeheerder Enexis, komen daarom samen achter het woonwarenhuis om de situatie verder te onderzoeken.

‘Enorme dreun’

Klanten binnen de IKEA hoorden een enorme dreun, toen het gevaarte op de weg viel. “Het leek net een aardbeving”, aldus één van de IKEA-bezoekers. “Toen we buiten kwamen, zagen we het enorme gevaarte over de weg liggen.”

Toedracht onduidelijk

Hoe het gevaarte om heeft kunnen vallen, is niet bekend. Volgens omstanders stond de kraan mogelijk nog niet helemaal goed opgesteld toen deze omviel.

 

Update: Aan de Roskildeweg in Groningen onderzoeken we samen met Gasunie of de gasleiding is geraakt door de gevallen kraan. Dat doet de de Gasunie met speciale meetapparatuur. Daarnaast bekijken zij waar de gasleiding ligt ten opzichte van de gevallen kraan.