Aardbevingsoefening 2018

Zuidwolde – De aardbevingen in Groningen hebben veel invloed op onze inwoners en provincie. Aardbevingen leiden tot stress, zorgen, het gevoel van onveiligheid en schade aan huizen, gebouwen en belangrijke infrastructuur.

Hierbij kan je denken aan wegen en bruggen. Er bestaat een kans dat er een aardbeving komt met mogelijk grote gevolgen voor inwoners en hun leefomgeving. Wij vinden het belangrijk om samen met hulpdiensten en inwoners voorbereid te zijn op het risico van een grote aardbeving.

 

Daarom organiseren wij een oefening. Door te oefenen toetsen hulpdiensten hun vaardigheden, de plannen die zijn gemaakt en proberen beter inzichtelijk te krijgen waar inwoners behoefte aan hebben. De oefening duurt in totaal drie dagen.

 

Veldoefening

 

  • Wanneer: zaterdag 17 november 2018
  • Waar: Zuidwolde
  • Voor wie: diverse veldeenheden hulpdiensten samen met inwoners van Zuidwolde

Scenario: Een (zware) aardbeving vindt plaats in provincie Groningen. Het epicentrum ligt in de kern van het bevingsgebied en veel dorpen in de omgeving ondervinden gevolgen van de beving. In Zuidwolde gaan we enkele effecten in het dorp beoefenen die kunnen voorkomen in het bevingsgebied. Zuidwolde staat dus symbool voor de getroffen dorpen in dit gebied. De eerste oefendag staat in het teken van het simuleren en beoefenen van deze mogelijke effecten in Zuidwolde.

 

Samen met inwoners van Zuidwolde willen we dit scenario oefenen! Bent u inwoner van Zuidwolde? En heeft u vragen over wat u kunt verwachten of het meedoen aan de oefening? Voor meer informatie kunt u deze brief lezen. Deze brief hebben we samen met gemeente Bedum geschreven. De brief wordt huis-aan-huis verspreid. Ook bent u natuurlijk welkom op de inwonersavond op maandagavond 12 november om 19.45 uur (inloop: 19.15 uur) in Het Anker aan de Pastorielaan.

 


Crisisoefening

 

  • Wanneer: maandag 26 november 2018
  • Waar: Veiligheidsregio Groningen, Sontweg 10, Groningen
  • Voor wie: de crisisteams (samenwerking van hulpdiensten) en vertegenwoordigers van diverse organisaties (inwoners/bedrijven/overheden/overig) die de buitenwereld nabootsten.

De aardbeving leidt tot gevolgen in meerdere gemeenten en leidt tot een opschaling naar GRIP-4. Dit staat voor Gecoƶrdineerde Regionale Incidentbestrijdings Procedure. Op deze oefendag komen crisisteams zoals het Regionaal Operationeel Team (ROT) en Regionaal Beleids Team (RBT) bijeen en beoefenen ze het scenario. Verder is er een grote vertegenwoordiging van maatschappelijke organisaties, bedrijven, overheden en overige instanties aanwezig die de buitenwereld nabootsten.

 

Nafasedag

 

  • Wanneer: vrijdag 30 november 2018, 10.00-15.00 uur
  • Waar: nader te bepalen
  • Voor wie: alle burgemeesters van Groningen samen met directieleden van crisispartners

De fase na een zware aardbeving neemt mogelijk maanden of zelfs jaren in beslag. Waar moeten we in de nafase rekening mee houden? En hoe moet er tijdens de crisis al aandacht zijn voor de nafase?

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*