Verlies van de piepschuim (eps) blokken geen gevolgen voor de planning Ringweg Zuid

Aanpak Ring Zuid, info & 112Groningen foto`s

 

Groningen – Gelukkig heeft het verlies van de piepschuim (eps) blokken geen gevolgen voor de planning van het project. De voorraad was genoeg voor meerdere jaren.

Er zijn nog voldoende eps-blokken over voor de werkzaamheden in de komende maanden. Meldt Aanpak Ring Zuid via Twitter.

Zondagmiddag heeft er een zeer grote brand gewoed in een opslag van bouwmaterialen aan de Van Swietenlaan, dat bestond uit piepschuim. Volgens de Politie zijn twee personen aangehouden wegens verdenking van brandstichting. De brand bestond uit piepschuim, wat wordt gebruikt voor de nieuwe ringweg in Groningen.

Dankzij het zeer adequate optreden van de brandweer is een groot deel van de voorraad gered en is de schade relatief beperkt gebleven. Inmiddels is een begin gemaakt met het opruimen van de resten.

Aanvul van Aanpak Ring Zuid: Op het terrein aan de Van Swietenlaan bewaren we de eps-blokken (‘piepschuimblokken’) die ze gebruiken als licht ondergrondmateriaal bij de bouw van wegen en viaducten. De brand is vermoedelijk ontstaan door brandstichting. Bij de brand kwamen zwarte rookwolken vrij. Om te voorkomen dat deze rookwolken de omliggende woningen zouden binnendringen, kregen omwonenden via een NL-Alert de oproep ramen en deuren gesloten te houden.

Schuim

De brandweer was snel ter plaatse. Door een dikke laag schuim over de brandende blokken te spuiten, werd het zuurstof van het vuur weggehaald. Zo werd het vuur snel gedoofd. Ook heeft de brandweer eps-blokken die nog niet in brand stonden, weg kunnen schuiven. Zo ontstond een gang waardoor het vuur niet kon overslaan naar de rest van de opslag.

Opruimen

Gisteravond is direct begonnen met het opruimen van het terrein. Het schuim waarmee is geblust, bevat PFAS. Dat is een schadelijke stof. Het schuim is afgegraven en afgevoerd naar een afvalwerkingsbedrijf. Het bluswater is in de nabij gelegen vijver terechtgekomen. Dat water wordt opgepompt en ook op speciale wijze afgevoerd.

Geen gevolgen voor planning

Het verlies van de eps-blokken is een financiële strop voor de aannemer, maar heeft geen gevolgen voor de planning van het project. De voorraad eps-blokken was genoeg voor meerdere jaren. Er zijn nog voldoende eps-blokken over voor de werkzaamheden in de komende maanden, met name aan de westelijke ringweg. De aannemer gaat de eps-blokken die zijn vergaan, onmiddellijk opnieuw bestellen.