Rutte: “Coronamaatregelen met drie weken verlengd, begintijd avondklok schuift op”

Landelijk – De coronamaatregelen kunnen voorlopig niet versoepeld worden. Wel wordt de avondklok vanaf volgende week verlaat. Dat heeft demissionair premier Mark Rutte (VVD) dinsdagavond laten weten op een persconferentie. Dat meldt oogtv.nl.

“Je hoort vaak dat deze periode de mooiste tijd van het leven is”, vertelt Rutte. “Maar nu ben ik geneigd te zeggen dat de mooiste tijd nog voor ons ligt. Komende zomer als kwetsbaren en zestigplussers zijn gevaccineerd, dan zal dat het moment zijn dat er weer meer kan. Op dit moment heb ik echter minder goed nieuws. U weet dat we twee weken geleden het perspectief gegeven hebben dat er wellicht een aantal kleine versoepelingen, onder een aantal voorwaarden, mogelijk zijn. We hebben de afgelopen week echter gezien dat de besmettingscijfers flink omhoog zijn gegaan, dat er meer coronapatiënten in de ziekenhuizen liggen en dat het reproductiegetal boven de R1,0 ligt. Daarom kunnen we nu geen maatregelen loslaten. De huidige maatregelen verlengen we daarom met drie weken. Wel hebben we besloten om per volgende week woensdag 31 maart de avondklok met een uur op te schuiven. Dit doen we op dringend advies van het Veiligheidsberaad en de politie.”

Vakanties
“Ik begrijp dat deze boodschap tegen valt. Het is daarom belangrijk om te kijken wat er wel kan en wat er nodig is. In alle modellen zitten grote onzekerheden. Als de cijfers volgende week ineens meevallen dan zullen we niet twijfelen om het versoepelen van maatregelen naar voren te halen. Een ander scenario is ook mogelijk. Daarnaast wil ik kijken naar het internationale perspectief. Nederland blijkt deze dagen geen eiland te zijn. De ontwikkeling hier in Nederland lijkt op wat er in de buurlanden gebeurt. De omgeving van Parijs is in een strenge lockdown gegaan, in Duitsland is de lockdown met een paar weken verlengd terwijl in Duitsland de besmettingscijfers lager liggen. Gedeelde smart is geen halve smart, deze crisis treft niet alleen Nederland. Vanwege de situatie hebben we daarom besloten om het negatieve reisadvies te verlengen tot zaterdag 15 mei. De oproep is om in de meivakantie niet naar het buitenland te gaan. Voor de zomervakantie hebben we nog geen advies, maar we zijn wel positief gestemd.”

“Houd je aan de basisregels”
“Het nieuws is een enorme domper voor alle instellingen, studenten, horeca, detailhandel en alle andere bedrijven die maar één ding willen: open gaan, aan het werk, ondernemen, gasten ontvangen, klanten helpen, onderwijs aanbieden en vult u zelf maar in. En ja, dan lijkt de zomer heel ver weg. Daarom wil ik tegen de ondernemers zeggen, het kabinet houdt de vingers aan de pols voor wat betreft de steunpakketten. Als straks de maatregelen worden versoepeld zullen we niet ineens gaan stoppen met de pakketten. Tot slot wil ik nog een beroep doen op iedereen. We kunnen dit proces met zijn allen versnellen door ons te houden aan de basisregels. Op dit moment blijft nog maar de helft van de mensen thuis bij klachten, wast minder dan de helft van de mensen hun handen. De laatste meters van deze crisis zijn moeilijk, maar door te houden aan de basisregels kunnen we het versnellen.”

Hoger onderwijs
Volgens demissionair minister Hugo de Jonge (CDA) van Volksgezondheid wordt het voor studenten in het hoger onderwijs vanaf 26 april weer mogelijk om één dag per week weer fysiek onderwijs te krijgen. Dit doen dan wel met behulp van toegangs- en zelftesten. Deze testen gaan volgens De Jonge een belangrijke rol spelen in het ‘kijken of de teugels gevierd kunnen worden’.

Met dank aan OOGTV.nl (Bron)