Project X Haren: ‘Het is nu precies 10 jaar geleden’ ook wel `Mirthe Oorlog` (Video)

Tekst: Oogtv.nl

Haren – Het is vandaag, 21-09-22 rond 18:00 uur(gezellig koffie en biertje eerst) precies tien jaar geleden dat het dorp Haren wereldnieuws werd. Een onschuldige uitnodiging via Facebook voor een verjaardagsfeestje loopt dan totaal uit de hand. Eerst werd er nog gefeliciteerd en gezongen voor Mirthe.

Rond 20:00 ging het pas mis. Duizenden relschoppers zijn die avond verantwoordelijk voor bijna een miljoen aan schade. Hein Bloemink, van Haren de Krant, blikt terug: ‘Ik weet het nog als de dag van gisteren. Ik ben om 18.00 ’s avonds die dag naar een aantal plekken toegegaan om de stemming te peilen. Toen was er nog weinig aan de hand.’

 

Om 20:00 ’s avonds keerde Bloemink nog een keer ging terug en was de sfeer compleet omgeslagen: lantaarnpalen en straatnaamborden werden kapot gemaakt. ‘Dit kende ik alleen van tv.’

De politie en de Mobiele Eenheid werden ingezet om de relscheppers aan te pakken. Bloemink bevond zich op dat moment midden in de chaos: ‘Dit was eigenlijk de eerste keer dat ik echt bang was.  Ik heb nog nooit klappen gekregen in mijn leven, en het ging me niet gebeuren dat ik dat voor de eerste keer door de politie kreeg.’ Bloemink heeft zich laten meevoeren door de meute en is er zonder kleerscheuren vanaf gekomen. Op de avond zelf worden 34 relschoppers gearresteerd.

Bloemink zag overigens wel de dag na de rellen een onverwachts lichtpuntje: ’22 september is voor mij eigenlijk ook een monumentale dag. In alle vroegte liet Haren zich zien op manier die we eigenlijk nog helemaal niet goed kenden. Iedereen kwam aan met bezems en kruiwagens. Om 11:00 ’s ochtends was alles opgeruimd.’ Volgens Bloemink heeft Haren die dag haar veerkracht bewezen.