Politie in actie: zo min mogelijk geldboetes

Landelijk – Politieagenten schrijven vanaf maandag 22 februari 2021, 07:00 uur, geen bekeuringen meer uit voor lichte overtredingen. Ze doen dat uit protest tegen de weigering van het kabinet om met een fatsoenlijk loonaanbod over de brug te komen.

Daardoor blokkeert de politiek het afsluiten van een nieuwe politie-cao. De actie (‘Voor bekeuren moet meer gebeuren’) is georganiseerd door de politiebonden NPB, ACP, ANPV en Equipe en kan worden beschouwd als de opmaat naar verdere acties.

De bonden roepen hun leden op de komende tijd zoveel mogelijk actiebonnen uit te delen. Dat wil zeggen: alleen nog bekeuringen uitschrijven bij grove schendingen van de openbare orde en veiligheid, overtredingen van corona voorschriften en snelheidsovertredingen.

Het streven is dat in alle andere gevallen wordt volstaan met een waarschuwing en het aanbieden van een speciale actiebon met daarop informatie over dit vakbondsprotest. Publieksvriendelijk Het overgaan op coulante handhaving (‘bonnenactie’) is inmiddels de traditionele aftrap van cao-acties bij de politie. Dat is ook logisch, want het is een aantrekkelijke combinatie van een publieksvriendelijke actie met een scherp politiek randje. Als het kabinet de bonden dwingt haar langere tijd vol te houden, kan dat de staatskas behoorlijk wat inkomsten schelen.

Teleurstellend loonbod Uit een digitale ledenpeiling bleek begin februari dat een ruime meerderheid van de leden van de bonden geen genoegen neemt met het aanbod van de werkgever: een loonsverhoging van 1,3 procent en twee eenmalige uitkeringen van € 300 in een periode van anderhalf jaar (tot 1 juli 2022). De bonden houden vast aan een loonsverhoging van 2,5 procent en twee eenmalige uitkeringen van € 350 en € 300 in een periode van zestien maanden (tot 1 mei 2022).

Lees verder op een van de website van de politievakbonden ACP, NPB, ANPV of Equipe.

 Volg ook 112Haren Facebook en ook 112Groningen.nl Facebook en Twitter

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*