Overzicht in beeld: Grote brand verwoest gymzaal in Haren

Haren – Een grote uitslaande brand heeft zaterdagmiddag een gymzaal bij een basisschool aan de Mellensteeg in Haren compleet verwoest.

Omstreeks tien voor twaalf werd de brand opgemerkt door een toevallige voorbijganger. Deze heeft meteen de hulpdiensten gealarmeerd voor de brand. Bij aankomst van de eerste tankautospuit van de vrijwillige brandweer van Haren was de brand al uitslaand aan de linker achterkant van de gymzaal. Op dat moment werd er door de brandweer meteen opgeschaald naar ‘middelbrand’. Dit houdt in dat er een tweede tankautospuit en een hoogwerker ter plaatse komen.
Brandweerlieden zijn de brand meteen vanaf buitenaf gaan bestrijden met meerdere stralen lage druk. Al snel kwam er ook dikke bruine rook onder de dakrand vandaan, waarop de brandweer heeft besloten het pand niet meer te gaan bestreden vanwege de gevaarzetting. Van buitenaf werd er alles aan gedaan om de brand onder controle te brengen. Binnen enkele minuten kwam er uit elke opening van de gymzaal forse rookontwikkeling.
De brandweer heeft op dat moment besloten om tijdelijk te stoppen met het actief blussen van de brand, en te wachten op het moment dat er een gat in het dak werd gebrand. Toen er eenmaal een gat in het dak kwam, ging het snel. De brand sloeg uit alle kanten uit de gymzaal. De gymzaal brandde aan alle kanten volledig en de vlammen werden steeds heftiger. Ook de rookontwikkeling werd steeds forser en donkerder.
Muren ingestort
Met behulp van een hoogwerker werd de brand vanuit de lucht geblust en geanalyseerd. Omstreeks kwart over één stortte een zijmuur van de gymzaal in. Enkele minuten later stortten ook andere kleinere muren in de gymzaal in. Nadat een aantal muren waren ingestort, nam ook de forse rookontwikkeling langzamerhand af. Hierdoor kon de brandweer de brand sneller en beter bestrijden.
Gecontroleerd laten uitbranden
Om kwart voor twee kwam de brandweer met het besluit om de gymzaal gecontroleerd uit te laten branden. Dit houdt in dat de brandweer niet meer actief gaat blussen, maar de brand zichzelf langzaam laat doven. Rond drie uur meldde de brandweer dat men de brand ging nablussen. De brand was onder controle en de brandende resten werden vanaf een afstand nageblust. Sloopwerkaamheden waren om 18:00 uur afgerond.
Deel gymzaal gesloopt
Een mobiele kraan kwam ter plaatse om een deel van de gymzaal uit elkaar te trekken. Hierdoor kwamen brandhaarden vrij te liggen, zodat deze ook geblust konden worden. De kleedkamers, die aan de gymzaal vastzaten, waren als eerste aan de beurt voor de mobiele kraan. ‘Dit is een grote ruimte waar veel spullen zitten opgeslagen, dit kan dus als eerste weer gaan branden. Om dat te voorkomen beginnen we met het slopen van de kleedkamers’, meldt één van de  brandweermannen.
Plaats delict bewaakt
De brandweer kon omstreeks half zes vanavond inpakken en terug naar de kazerne. Inmiddels zijn er rondom de gymzaal hekken geplaatst om mensen op afstand te houden. De komende nacht zal de plek van de brand worden bewaakt door een speciaal team van de beveiliging. De politie zal zondagmorgen onderzoek gaan doen naar de exacte oorzaak van de brand. De omgeving rondom de gymzaal is een ‘plaats delict’ en wordt daarom bewaakt.
Getuigenoproep
Heeft u iets verdachts gezien, gehoord of heeft u informatie dat mogelijk van belang kan zijn in het onderzoek naar de oorzaak van de brand? Meldt dit dan bij de politie via het telefoonnummer 0900-8844. Ook kunt u anoniem contact opnemen met Meld Misdaad Anoniem op het telefoonnummer 0800-7000.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*