Geen NS-treinen in Noorden door staking, FNV roept op tot solidariteit

Groningen/ Haren  – In het Noorden van het land rijden woensdag geen NS-treinen. Personeel staakt voor een betere cao. Vakbond FNV roept op tot solidariteit. De regionale treinen van Arriva rijden wel. Dat meldt Oogtv

De staking begon in de nacht van dinsdag op woensdag om 04.00 uur. “Natuurlijk is het vervelend dat reizigers worden getroffen door deze staking”, reageert FNV-voorzitter Tuur Elzinga. “Maar de strijd van het NS-personeel staat voor een strijd tegen een koopkrachtcrisis die ons allemaal keihard raakt. We willen allemaal het eind van de maand kunnen halen en de rekeningen en de boodschappen kunnen blijven betalen. Daarom roepen wij iedereen op om solidair te zijn met onze stakende leden.”

“Stel je reis uit”
Vanwege de staking adviseert NS aan haar reizigers om voor alternatief vervoer te kiezen of om hun reis uit te stellen. Het bedrijf zet geen bussen in. Naar alle waarschijnlijkheid heeft de staking in het Noorden ook impact op de dienstregeling in de rest van het land. De staking in de noordelijke provincies is onderdeel van een estafettestaking. Vrijdag gaat er gestaakt worden in het westen van het land, volgende week volgen acties in andere delen van het land.

Cao-onderhandelingen
Bij de cao-onderhandelingen vragen de vakbonden onder andere om een automatische compensatie voor de prijsstijgingen, een eenmalige uitkering van 600 euro en oplossingen voor de almaar oplopende werkdruk. De treinen van Arriva rijden woensdag wel volgens de reguliere dienstregeling.

 

Arriva rijdt wel.