Forse schade bij brand in woning aan Paterswoldsemeer (update)

(Foto`s: Ruben en Thijs Huisman)

 

Haren – In de nacht van zondag op maandag is omstreeks 04:05 uur de brandweer met spoed opgeroepen voor een woningbrand aan de Oude Badweg in Haren. Omdat veel woningen grenzen aan het Paterswoldsemeer en moeilijk bereikbaar zijn vanaf de weg, kwam ook een brandweerboot ter plaatse.

 

Ter plaatse bleek er een brand te zijn aan het einde van de badweg. Omdat de brand niet te bereiken was met de brandweerauto moesten de brandweerlieden lopen en via het water met de boot. De woning stond vol rook. De bewoners waren op tijd uit de woning gekomen. De brand bevond zich bij de schoorsteen. De brandweer heeft delen van het plafond en muur verwijderd om de brand te blussen. Een losse pomp werd overgebracht naar de plek om daarmee te blussen. De woning liep veel schade op.

De bewoners zijn gecontroleerd op rook- inhalatie door het ambulancepersoneel dat per boot was overgebracht. Niemand hoefde mee naar het ziekenhuis. Wat de oorzaak van de brand is geweest is niet bekend.

 

Update: Kort na 4.00 uur werd de brandweer in Haren gealarmeerd en na enkele minuten waren de eerste manschappen in de kazerne aan de Westersedrift paraat. Zij gingen met blusvoertuigen naar de Oude Badweg. De bereikbaarheid voor hulpdiensten aan de Oude Badweg is slecht en om die reden werd onder andere ook een brandweerboot het water opgestuurd. Er bleek inderdaad brand te zijn, maar deze was niet te bereiken voor de brandweerauto’s. De bewoners hebben zelf een groot deel van de brand kunnen blussen in afwachting van de brandweer. Om geen tijd te verliezen werd een brandweerboot met mobiele pomp het water opgestuurd. Deze kon vannacht binnen 20 minuten worden ingezet voor een eerste snelle blussing. De overige brandweerlieden zijn lopend naar het adres gegaan, maar zij wisten op dat moment al dat de situatie onder controle was. De woning stond vol rook, doordat er brand was ontstaan in de schoorsteen. De brandweer heeft delen van het plafond moeten verwijderen om te kunnen blussen. De woning liep schade op. Bewoners zijn door ambulancepersoneel, dat per boot arriveerde, gecontroleerd omdat zij rook hadden ingeademd.

Wat is procedure bij moeilijk bereikbare plaatsen?

Voor locaties als deze worden meerdere eenheden aangestuurd door de meldkamer van de brandweer. In dit geval werden de brandweerauto’s van Haren en Eelde gealarmeerd en dus ook de boot van de brandweer. Normaal gesproken is dit gebied afgesloten voor vreemd verkeer, maar voor calamiteiten als deze kan de slagboom op afstand door de meldkamer worden geopend voor alle hulpdiensten. Dat is ook gebeurd.

Conclusie is dat moeilijk bereikbare plaatsen door de brandweer wél bereikt kunnen worden (men kent de situaties), maar dat dit wel iets meer tijd kost.

 

Volg ons ook op Facebook en Twitter