Boa’s in Groningen hebben opdracht gekregen om alert te zijn op nep-boa’s

Groningen – Burgemeester Koen Schuiling (VVD) heeft aan boa’s in de gemeente gevraagd om alert te zijn op nep-boa’s. Dat liet Schuiling woensdagmiddag weten.

De burgemeester reageerde daarmee op vragen van de fractie van de VVD. Fractievoorzitter Ietje Jacobs-Setz: “Afgelopen weekend zagen we een video van een journalist waarin hij in boa-kleding door Stad liep. Met de video wilde hij aantonen dat het heel makkelijk is om aan boa-kleding te komen. Wij maken ons daar zorgen over. Deze actie was te goeder trouw, maar het geeft aan dat ook mensen die kwaadwillende bedoelingen hebben aan zo’n uniform kunnen komen. Wat kunnen we daar tegen doen?”

“Onze leverancier controleert hier strikt op”
Schuiling: “Laat ik vooropstellen dat hoe mooi het is dat de pers een vrije rol heeft. Of dat in deze vorm moet gebeuren, waar deze journalist voor gekozen heeft, daar kan over gediscussieerd worden. In Nederland is het zo geregeld dat leveranciers van boa-uniformen een legitimatiebewijs opvragen als kleding wordt besteld. Die laag is ingebouwd om te voorkomen dat uniformen aan verkeerde mensen worden verkocht. Bij de leverancier waar wij als gemeente mee samenwerken zien dat we dat dit gebeurt, dat hier op gecontroleerd wordt. Maar klaarblijkelijk gebeurt dat niet door alle leveranciers. Dan heb je ook nog het aspect van tweedehandsuniformen. Het is niet volledig te voorkomen. Daarom heb ik onze boa’s geïnstrueerd om alert te zijn op nep-boa’s.”

“In gesprek met de VNG”
De burgemeester vertelt verder: “Als zij een nep-boa zien dan moeten ze hen hier op aanspreken. Mevrouw Jacobs-Setz vraagt ook hoe het zit met de uniformen. Sinds 2014 bestaat er in ons land een model-uniform dat voor eenheid moet zorgen. Boa’s zijn niet verplicht om dit te dragen, maar uit onze gegevens blijkt dat vrijwel alle boa’s gebruik maken van dit model-uniform. Naar aanleiding van de berichtgeving door de media gaan we met de Vereniging Nederlandse Gemeenten in gesprek om te kijken naar mogelijkheden hoe we zulke incidenten kunnen voorkomen. Daarin zullen we samen op gaan trekken met de gemeente Leeuwarden.”