Lachgas vanaf 1 januari 2023 verboden & Gelukkig nieuw jaar (update)

Groningen – Het bezitten en verkopen van lachgas is per 1 januari 2023 verboden.  In Groningen zijn de afgelopen jaren meerdere mensen gewond geraakt bij verkeersongelukken waarbij lachgas in het spel was.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport maakt zich al langer zorgen over de enorme gezondheidsrisico’s. Bij de Raad van State waren eerder dit jaar twijfels over het verbod. Zo zou er onduidelijkheid zijn of het onderscheid tussen recreatief gebruik en medisch gebruik wel goed is vastgelegd. De Raad van State opporde om dit in een regeling bij de wet wat meer af te betekenen. Dit kost echter tijd, en het kabinet heeft nu vanwege de risico’s besloten dat er een verbod moet komen.

Het gebruik van lachgas voor medische en technische doeleinden blijft wel toegestaan, en ook mag het in voedingsmiddelen worden gebruikt. Minister Dilan Yeşilgöz-Zegerius (VVD) van Justitie: “Met het verbod kan de politie straks direct in actie komen als iemand niet-beroepsmatig lachgas in zijn bezit heeft en ballonnen met gasflessen in de auto heeft liggen. Zo kunnen we hopelijk ongelukken voorkomen.”

 

Update: Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport laat weten dat lachgas vanaf die datum op de lijst met verboden middelen staat.
De wet is al goedgekeurd door de Tweede Kamer en de Eerste Kamer, maar de Raad van State had twijfels.


In juli vroeg de Raad van State zich af of het onderscheid tussen recreatief gebruik en medisch gebruik wel duidelijk genoeg is vastgelegd en adviseerde dit apart af te bakenen. Maar dat neemt tijd in beslag en het kabinet kiest er vanwege de risico’s van lachgas nu toch voor het bezit en de verkoop voor recreatief gebruik per 1 januari te verbieden. In welke gevallen gebruik van lachgas wel toegestaan is en in welke gevallen niet, is volgens het kabinet wel degelijk duidelijk omschreven.


Zo blijft het gebruik van lachgas voor medische en technische doeleinden toegestaan, en mag het ook in voedingsmiddelen worden gebruikt. Lachgas wordt bijvoorbeeld veel gebruikt in de slagroomspuit.
Het verbod kan de politie bij handhaving enorm helpen, zegt minister van Justitie Yeşilgöz. “Met het verbod kan de politie straks direct in actie komen als iemand niet-beroepsmatig lachgas in zijn bezit heeft en ballonnen met gasflessen in de auto heeft liggen. Zo kunnen we hopelijk ongelukken voorkomen

 

We wensen u een goed 2023