Jaarwisseling: Voor het derde jaar op rij bodycams voor brandweerlieden

Groningen – Om brandweerlieden te beschermen tegen scheldkanonnades, bedreigingen en fysiek geweld, dragen een aantal mannen en vrouwen van de brandweer in Groningen voor de derde keer bodycams tijdens de aankomende jaarwisseling. Zegt Oogtv.nl.

De vierentwintig kleine camera’s zijn inmiddels verdeeld over een aantal ploegen door de provincie. “Ze dienden louter ter verdediging” legt Sander de Roos van Brandweer Groningen uit. “Natuurlijk hopen we dat de camera’s een afschrikkende werking hebben tegen geweld maar als het dan toch uit de hand loopt, kunnen we met een druk op de knop een opname starten zodat er bewijsmateriaal is wanneer er aangifte gedaan wordt. De beelden blijven maximaal drie weken bewaard en worden daarna automatisch gewist.”

De brandweer maakt sinds 2020 gebruik van bodycams. Volgens De Roos bevallen de kleine camera’s goed en denkt de brandweer erover om de camera’s ook op andere momenten in te zetten. Daarbij denkt de hulpdienst aan ‘dreigende situaties’ zoals het blussen van branden bij protesten.